Blog > Komentarze do wpisu

Babka z ajerkoniakiem od Mirki

Składniki

- 12 czubatych łyżek cukru pudru,
- 6 czubatych łyżek m±ki,
- 6 czubatych łyżek m±ki ziemniaczanej,
- 5 dużych jajek,
- 1 szklanka ajerkoniaku,
- 1 szklanka oleju,
- 2 torebki cukru waniliowego,
- 1 torebka proszku do pieczenia,
- tłuszcz i m±ka do formy



Przygotowanie

1. Utrzeć jajka z cukrem pudrem i cukrem waniliowym.

2. Gdy masa będzie puszysta, stopniowo dodawać olej i ajerkoniak.

3. Wymieszać m±kę z m±k± ziemniaczan± i proszkiem do pieczenia, przesiać do utartej masy. Wymieszać wszystkie składniki.

4. Formę do baby o ¶rednicy 26 cm wysmarować tłuszczem, wysypać m±k± i wypełnić ciastem. Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 175 stopni przez 1 i 1/2 godziny.

5. Pozostawić do wystygnięcia.Wyj±ć z formy i polukrować lub posypać cukrem pudrem.

poniedziałek, 11 czerwca 2012, tekstypiosenekhiphop