Blog > Komentarze do wpisu

Tort z kremem makowym

Składniki

Ciasto na małą tortownicę:
1. 8 jajek,
2. 5 łyżek mąki tortowej,
3. 3 łyżki mąki ziemniaczanej,
4. 2 łyżki cukru,
5. 8 łyżek lodowatej wody,
6. szczypta soli,
7. 1 spora łyżeczka proszku do pieczenia.

Krem:
1. 1,5 Kasi,
2. mała puszka masy krówkowej zwykłej,
3. mała łyżka cukru pudru,
4. 4 łyżki mielonego suchego maku (gotowy można kupić w każdym większym sklepie spożywczym),
5. cytrynówka,
6. cytryna,
7. słoiczek dżemu - co kto lubi, dobry jest taki z dodatkiem papai, bo jest aromatyczny, albo żurawinowy, bo jest lekko kwaśmy, ale może być też wiśniowy, pomarańczowy, ale nie truskawkowy czy ananasowy, bo może się okazać w kombinacji z kremem zbyt mdły.



Przygotowanie

Biszkopt upiec tak jak zwykle, przed wsypaniem proszku, wlać wodę, a proszek zostawić na koniec, wymieszać delikatnie.

Margarynę utrzeć na "puch" z cukrem pudrem, dodać masę krówkową, można całą, ale proponuję dodać najpierw pół, a później dodawać po spróbowaniu, ponieważ jedni wolą mniej a inni bardziej słodkie kremy. Dodać mak i cytrynówkę, tutaj też wg uznania, ale więcej nie zaszkodzi, szczególnie jak krem jest słodki.
Ciasto rozkroić, porządnie skropić wodą z cytryną, albo wodą z cytryną i herbatą (można też dodać kilak kropel cytrynówki), posmarować wszystkie krążki kremem, ale na ten środkowy, albo spodni dodatkowo nałożyć cały słoiczek dżemu. Złożyć krążki, tort posmarować dookoła kremem. Nie wymaga jakiegoś skomplikowanego, wystarczy posypać pozostałam makiem. Smacznego.

czwartek, 14 czerwca 2012, tekstypiosenekhiphop