RSS
poniedziałek, 18 czerwca 2012

Składniki

1 kg karkówki
10 dkg rodzynek
1 paczka suszonej cebuli (Prymatu)
1 paczka przyprawy do karkówki (Prymatu)
Czosnek granulowany, 2 kosteczki czosnku Knorra
olej do smazenia.



Przygotowanie

Kartkóweczkę wymoczyć wytrzeć do sucha obsypać przyprawa do karkówki i czosnkiem granulowanym i zawinąć szczelnie w folię i pozostawić w lodówce na 24 godziny. Po czym rozgrzewamy olej w brytfannie obrumieniamy kartkóweczkę z wszystkich stron i zalewamy pół litra przegotowanej wody jak sie woda zagotuje dodajemy rodzynki i suszona cebule (całe paczki) dusimy pod przykryciem na małym ogniu około 1,5 h przynajmniej raz przewracając karkówkę i o ile trzeba to uzupełniamy płyn. 5 min przed końcem duszenia posypujemy rozkruszonym czosnkiem knorra. Podajemy ziemniaczkami przysmażonymi, kopytkami, z surówką z białej kapusty. Polecam smacznego.

08:54, tekstypiosenekhiphop
Link Dodaj komentarz »

Składniki

1 opakowanie ciasta francuskiego-niemrożonego, moim faworytem jest Lidl.

koncentrat pomidorowy

ulubione dodatki



Przygotowanie

Zwykle preferuję sos ze świeżych pomidorów lub puszkowych, ale do ciasta francuskiego jest za mokry według mnie.


Ciasto francuskie rozkładamy na blasze, dziurawimy widelcem, wsadzamy do piekarnika nagrzanego do 180st. na 5 minut.

Wyjmujemy, rozsmarowujemy koncentrat.

Nakładamy ulubione składniki, u mnie jest to zwykle cebula na dół, następnie starty ser, ostra papryka, kurczak, salami, oliwki, właściwie co się nawinie:) robiłam także z porem w cienkie wiórki, groszkiem..wszystko zależy od inwencji.

Posypujemy ulubionymi ziołami-bazylią, oregano, ziołami prowansalskimi etc.

Dwie rady:

-składniki muszą być suche, dlatego radzę unikać świeżych pomidorów na górę, a jeśli pieczarki, to koniecznie podsmażone. Inaczej pizza namoknie i będzie porażka.

-składników nie może być zbyt dużo (zbyt ciężka pizza), bo będzie problem z pocięciem i podzieleniem na kawałki-pizza nie będzie tworzyć jednej całości i składniki będą latać.

Piec w temperaturze 180st. 20-30minut.

Podawać z zazykami lub zwykłym sosem czosnkowym.

05:55, tekstypiosenekhiphop
Link Dodaj komentarz »
niedziela, 17 czerwca 2012

Składniki

biszkopt:
5 jaj,
1 szklanka cukru - zwykłego,
1 szklanka mąki,
1 szklanka mąki ziemniaczanej,
2-3 łyżki kakao gorzkiego,
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia.


krem:
5 jaj,
1 szklanka cukru,
1 kostka masła,
1 kostka margaryny - Kasi
paczka orzechów włoskich,
małe opakowanie rodzynek,
1 mleczna czekolada,
2-3 łyżki kakao,
spirytus.

nasączenie - dość mocna herbata dosłodzona do smaku, z cytryną i spirytusem



Przygotowanie

1.białka ubijam mikserem na dość sztywną pianę, dodaję cukier - ubijam mikserem dalej, dodaję zółtka i dalej mikserem.
2.do piany z białek, żółtek i cukru wsypuję wymieszane razem i przesiane mąki, kakao i proszek do pieczenia i mieszam wszystko razem łyżką.
3.piekę w dużej okrągłej tortownicy, w rozgrzanym piekarniku, w temperaturze około 175-180 stopni, około 40 minut. Tortownicę natłuszczam lekko olejem a na spód tortownicy wkładam papier do pieczenia ( wycięte nożyczkami koło - tak by nie zachodziło na brzegi tortownicy)
4.orzechy siekam ale nie bardzo drobno - nie mają być mielone, rodzynki zalewam wrzątkiem a jak ostygną to odsączam, czekoladę tarkuję na tarce jarzynowej z dużymi oczkami,Przygotowuję też nasączenie, czyli około 0,5 litra mocnej herbaty z cukrem i cytryną ( proporcje takie jak się lubi albo bardziej albo mniej słodko) i spirytusem, ilość również zależy od upodobań,
5.w dość dużej misie ukręcam razem masło i margarynę, które powinny mieć temperaturę pokojową. Kręcę drewnianą pałką dość długo - aż masa jest jednolita i dość puszysta.
6.jaja z cukrem ubijam tak jak do biszkoptu, czyli do ubitej piany z białek dodaję cukier - ubijam dalej, dodaję zółtka i ubijam dalej,
7.do masy maślano - margarynowej dodaję po łyżce piany z jaj i cukru i kręcę pałką drewnianą. Najlepiej jak jest druga osoba pod ręką wtedy można siedzieć i tylko kręcić a druga osobą cieńką strużką wlewa pianę do masy. Kręcę aż się masa z pianą połączy
8. do kremu dodaję spirytus, nie umiem napisać ile - jak kto lubi.Trzeba smakować. I wlewać go po trochu. Trochę kremu odbieram teraz do dekoracji wierzchu tortu a do resztu dodaję orzechy, rodzynki i czekoladę.
9.zimny, najlepiej upieczony w poprzednim dniu biszkopt kroję na tyle warstw na ile się uda, spód zazwyczaj zostawiam na górę gdyż jest najrówniejszy. Każdą warstwę nasączam mocno herbatą ze spirytusem, przekładam kremem. Ostatnią warstwę również nasączam. Wierzch i boki smaruję kremem a u góry robię dekorację z kremu bez rodzynek i orzechów ( bo by się szpryca zapchała).

Przepis na ten tort otrzymałam od Marzeny - mojej przyjacióły.Tort w jej wykonaniu jest doskonały. Musi być mocno nasączony i do kremu również spirytusu skąpić nie można. Przed zeżarciem najlepiej schłodzić go w lodówce.

23:29, tekstypiosenekhiphop
Link Dodaj komentarz »

Składniki

-pierś z indyka raczej grubsza
-mąka
-jajko
-olej
-masło
-szklanka rosołu( może być z kostki)
-1/2-1 łyżeczka soku z cytryny
-1- 2 łyżki kaparów
-sól
-pieprz biały



Przygotowanie

Pierś pokroić na sznycle grubości około 1 cm, lekko osolić, pozostawić na trochę.

Na patelni rozgrzać olej pół na pół z masłem, panierować sznycle w mące, jajku i ponownie w mące, kłaść na dobrze rozgrzany tłuszcz, smażyć po obydwu stronach do zezłocenia.
 
Wyłożyć sznycle na talerz, a na patelnię z resztkami tłuszczu i dobrami ze smażenia wlać rozmącony z łyżką mąki zimny rosół, mieszając doprowadzić do zgęstnienia. Gdyby sos był zbyt gęsty- uzupełnić rosołem.

Do sosu dodać sok z cytryny, kapary, pieprz i sól( niezbyt dużo, bo kapary są słone), można też dolać trochę zalewy z kaparów, potrzymać chwilę na ogniu.
Na sos wyłożyć sznycle i około trzech minut pozostawić na ogniu.

Podawać z makaronem, surówka też mile widziana, polecam:)

Przepis podpatrzyłam u mojej przyjaciółki, która nie wkłada sznycli do sosu, jedynie polewa nim makaron.

21:29, tekstypiosenekhiphop
Link Dodaj komentarz »

Składniki

-3 jajka
-1 szklanka cukru
-szklanka oleju
-1.5 lyzeczki sody rozpuszczonej,rozpuszczonej w lyzce wody wody
-3 lyzki kakao
-1 lyzka cynamonu
-2 szklanki maki
-jablka 4-5 sztuk



Przygotowanie

Jablka obrac i pokroic w kostke. Cukier, jajka, olej zmiksowac. Dodac sode, kakao, cynamon i make.Wszystko razem wymieszac mikserem,dodac jablka wymieszac lyzka. Wylac ciasto do tortownicy wylozonej papierem do pieczenia.Mozna posypac wiorkami kokosowymi. Piec w temperaturze 170-180 stopni okolo 60 minut. Super smakuje polane polewa!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
SMACZNEGO!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Ciasto jest pyszne zawsze sie udaje!!!!!!!!!

07:25, tekstypiosenekhiphop
Link Dodaj komentarz »

Składniki

Skladniki
1/2 kg maki
3jajka
700 ml mleka
1/2 lyzeczka sody
kardamon(zapach)
60 g masla



Przygotowanie

jaja wbic do mlekai dodac suche skladniki..ubic mikserem az do uzyskania jednolitej masy i pozostawic na okolo 1/2 godziny.Rozpuscic maslo i wlac do ciasta..ponownie wymieszac.Smazyc jak nalesniki,z obu stron...tylko grubsze.
Islandczycy jedza je z dzemem rabarbarowym...ale rowniez super smakuja z innym dzemem i bita smietana

04:25, tekstypiosenekhiphop
Link Dodaj komentarz »
sobota, 16 czerwca 2012

Składniki

1 ciasto francuskie (ja kupuję gotowe w LIDL)
3 cienkie parówki
3 świeże pieczarki
1 papryka
1 cebule
ser żółty
przyprawy: słodka papryka, oregano, pieprz



Przygotowanie

Najpierw przygotowujemy "środek" pasztecików
Parówki kroimy wzdłuż i w poprzek tak żeby z każdej zrobić 4 podłużne paski
Pieczarki,cebulę i papryke również kroimy na paski
Cebulkę można wczesniej zeszklić na małej ilości tłuszczu i wystudzić. Reszta dodatków ma byc surowa.
Ser żółty również kroimy tak na słupki.
Potrzebujemy po 12 szt kazdego składnika
Teraz rozkładamy ciasto francuskie, które jest już rozwałkowane na papierze do pieczenia. Ostrym nożem kroimy ciasto na 12 równych prostokątów, trzeba uważać żeby nie pokroić papieru.
Teraz na kazdy prostokącie układamy sposobem "na skos" nasze dodatki, czyli po kolei: parówka, papryka, pieczarka, cebulka, ser zółty
Następnie składamy i zaklejamy dwa skośne boki pasztecika. Ja moczyłam palec w wodzie wtedy ciasto łatwiej się skleiło.
Gotowe paszteciki układamy na papierze do pieczenia (tym od ciasta) tak żeby nie stykały się ze sobą (rosną odrobine w czasie pieczenia).

Całość kładziemy na blaszkę i do piekarnika
Pieczemy w 150 st około 15 min, robię to "na oko" widac kiedy paszteciki są lekko rumiane i chrupiące.
Ostrożnie wyjmujemy na półmisek i podajemy ciepłe, najlepiej do czerwonego barszczu.

Świetnie smakują również na zimno
Robiłam na 18stkę syna i goście sie zajadali
 naprawdę polecam, pracy mało a smak wysmienity, aha dodatki można pewnie samemu wymyślać, może kiedyś zrobię np z owocami? co wy na to?

18:09, tekstypiosenekhiphop
Link Dodaj komentarz »

Składniki

2 szklanki ugotowanego ryżu
2 jajka ugotowane na twardo
jajko surowe
2 łyżki koperku lub zielonej pietruszki
łyżka masła, lub oleju
bułka tarta, sól, pieprz.



Przygotowanie

Ugotowane jajka drobno siekamy, następnie mieszamy z ryżem, dodajemy surowe jajko, łyżkę masła lub oleju, siekaną zieleninę,sól, pieprz - dobrze wszystko wyrobić. Z masy uformować kotleciki, obtoczyć w tartej bułce i usmażyć na rozgrzanym tłuszczu.

Podawać z pikantnym sosem pomidorowym i surówką.

15:39, tekstypiosenekhiphop
Link Dodaj komentarz »

Składniki

1 woreczek ryżu ugotowanego na pół twardo
1/2 szklanki czerwonej soczewicy
1 cebula
1/2 czerwonej papryki
3 ząbki czosnku
1 łyżka koncentratu pomidorowego
maggi w płynie
pieprz
sól
2 litry wywaru (może być wywar z kostek)
oliwa





Przygotowanie

Do wywaru dodać soczewicę i gotować do miękkości.

W rondlu rozgrzać oliwę wrzycić pokrojoną w drobną kostkę cebulę,
paprykę i przeciśniety przez praskę czosnek.
Doprowadzić do miękkości i zblendować.
Do papki dodać ryż i całość dusić jeszcze 5 min.
Dodać do wywaru, doprawić koncentratem,
oraz do smaku solą, pieprze i maggi.

Smacznego!!

13:29, tekstypiosenekhiphop
Link Dodaj komentarz »
piątek, 15 czerwca 2012

Składniki

10 dkg margaryny
10 dkg cukru pudru
2 łyzki mleka
2-3 łyżek kakao
1 łyżka mąki kartoflanej



Przygotowanie

Wszystkie składniki połączyć ze sobą w garnku- postawić garnek na małym ogniu i mieszając doprowadzić do jednolitej czekoladowej masy

UWAGA! - nie dopuszczać do wrzenia -tylko rozpuścić na ciepło - przestudzić
Polewa ma szklisty czekoladowy kolor i pięknie zastyga.
Polecam.

23:44, tekstypiosenekhiphop
Link Dodaj komentarz »
 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 60